Laserbehandling

Hur fungerar laserbehandling mot Akne?

En metod som har fungerat bra för många i kampen mot Akne är laserbehandling. Laserbehandling av Akne fungerar som så att man använder sig av ljus med en speciell våglängd för att påverka de bakterier som gör att man drabbas av akne. De största fördelarna med laserbehandling är att det dämpar aknens inflammationsfas och betydligt minskar risken för att man ska få bestående ärr. Metoden är dock att betraktas som symptomlindrande men innebär inte att aknen aldrig kommer att kunna komma tillbaka. Själva behandlingen är inte särskilt avancerad. Man får en gel som smörjs in på ansiktet och sedan sänder en apparat ut ljusinpulser som leder till att aknen effektivt kan lindras. Det har visat sig att laserbehandling har fungerat framgångsrikt för cirka 60 % av de som använt metoden men på cirka 20 % av patienterna fungerar inte behandlingen alls.

10 saker du bör veta om Laserbehandling av Akne

  1. Laserbehandling eller ljusterapi kan vara en del av en aknebehandling. Sällan kan enbart en laserbehandling eller ljusbehandling få aknen att försvinna. Denna typ av behandling fungerar bäst när den används tillsammans med andra aknebehandlingar som exempelvis gel som appliceras på huden.
  2.  Laser eller ljusbehandling kan hjälpa när andra aknebehandlingar inte har fungerat. Vissa patienter som inte får finare hy med aknemedicin har sett resultat när en laserbehandling eller ljusbehandling lades till deras behandlingsplan.
  3.  Resultaten är oförutsägbara. Lasrar och andra lätta behandlingar fungerar inte för alla. Just nu finns det inget sätt att veta vem som kommer att få finare hy och hur mycket huden påverkas av en laser eller ljusbehandling.
  4.  De flesta människor ser effekt av laserbehandling vid akne men många får inte 100 procentig effekt. Vanligtvis så ser man en förbättring på 30-60 procent.
  5.  För att få bästa resultat behöver du en serie behandlingar. Till exempel, om blått ljus är ett alternativ, kan du behöva 1 eller 2 behandlingar per vecka under en månad. Varje behandling varar vanligen ca 15 minuter.
  6.  Resultat tenderar att vara tillfälligt. För att upprätthålla dina resultat kan du behöva använda aknemedicin eller aknebehandlingskräm som du använder på huden.
  7.  Behandling kan vara dyrt. Priserna varierar kraftigt. Du bör diskutera kostnaderna med din hudläkare och ta reda på vad som är bäst för just dig.
  8.  Bra hudvård hjälper till att få bästa möjliga resultat. För att få bästa resultat från aknemedicin, måste du använda bra hudvård och preparat mot akne.
  9.  Biverkningar är möjligt från lasrar och andra lätta terapier. Efter behandling får vissa människor rodnader. Dessa kan pågå i några timmar eller några dagar. Bieffekter som är mer allvarliga kan även förekomma.
  10.  Om du vill få laser eller ljusbehandling för din akne, kontakta en hudläkare för att få bästa rådgivning. Det kan verka jobbigt att behöva ta kontakt med en hudläkare men det underlättar väldigt mycket då de är experter på ämnet och vet vad varje individ behöver för behandling mot akne.