Rosacea

Vad är Rosacea

Rosacea är ett kroniskt sjukdomstillstånd som påminner mycket om akne. Det karakteriseras av rodnader, kvisslor, röda ögon och att man ständigt blir varm i kroppen. Tillståndet kan förvärras om man dricker alkohol, vistas mycket i solen, äter stark mat, stressar och dricker kaffe. Man ska även vara försiktig med vilka hårprodukter och sollotion man använder. Om man misstänker att man drabbats av Rosacea bör man kontakta en hudläkare för vidare rådgivning.

Skillnad mellan Akne och Rosacea?

Det finns ett par skillnader mellan Akne och Rosacea. Både vid akne och Rosacea har man rodnande knottror och ibland varblåsor. Vid Rosacea har man dock inte de pormaskar som man får när man lider av akne. Vid Rosacea drabbas vanligtvis de centrala delarna av ansiktet medan det är mer utspritt när man har akne. Akne finns vanligtvis över hela ansiktet samt rygg och bröst. Rosacea är inte så ovanligt som man kan tro. Cirka 10 % av den svenska befolkningen drabbas av Rosacea. Sjukdomen är vanligare hos kvinnor men kan även drabba män. De som har störst risk för att drabbas av Rosacea är de med blek hud och man drabbas vanligtvis när man är i 30-40 års åldern. Att man drabbas av sjukdomen innan man fyllt 20 år är mycket ovanligt.

Symptom Rosacea

  • Man känner sig varm i ansiktet men kan även känna sig varm på andra delar av kroppen
  • Man blir lätt rödblossig i ansiktet och rodnaden försvinner inte så snabbt
  • Huden blir överkänslig
  • Man får ojämn hud och även kvisslor
  • Huden i ansiktet blir röd och inflammerad
  • Blodkärlen i ansiktet syns tydligt
  • Ögenen blir röda och inflammerade

Behandling Rosacea

På apoteket finns flera olika krämer som man kan använda för att bli av med sin Rosacea. Hjälper inte detta bör man behandla med någonslags antibiotika eller Roaccutan. På apoteket finns en kräm som heter Rosazol som är effektiv mot Rosacea, denna är receptfri. Kontakta ditt närmaste apotek för expertis och fungerar inte apotekets produkter så bör du kontakta en hudläkare.